

Kilo alma hissinin sizde kaygı, korku, rahatsızlık yarattığını ifade fark ettiğiniz oluyor mu?
Çoğumuz bu hissi yaşıyoruz. Bazen “gerçekten” yediğimizi farkettiğimiz, son zamanlarda kendimize dikkat etmeyi bıraktığımız gerçeği ile yüzleştiğimiz bir an geliyor, bir şeyler yapmalı düşüncesine kapılıyor böyle hissediyoruz.
Bu tamamen doğal.
Asıl değineceğim konu; “sağlıklı-temiz beslenme” tanımlarına sığan-sığmayan tüm besinleri, metabolizmalarını altüst edecek azlık ve seyreklikte tükettiği halde, en ufak bir şişkinlik-fazla kaçırma durumunda kilo aldığını düşünen ve bunu aynada görüyor olanlar.
Başlığımıza dönelim:
Hayır, obezite bir “his” değil. Obezite; “sağlıklı sınırların” üstünde yağ kütlesine sahip olma durumu ve yaratabildiği sağlığı tehdit etme riski taşıyan etkilerinden dolayı bir hastalık hali olarak tanımlanmaktadır.
Obez tanımına uyan bir beden yapısına sahip olsanız da, öyle hissetmeyebilir ve tartıya her çıktığınızda şaşkınlık duyup “Hayııııır! Bu ağırlık benim vücudumun mu?” Şaşkınlığı yaşayabilir ve gayet sağlıklı da olabilirsiniz.
Gerçekliğiniz, her zaman hissettiğiniz olmayabilir.
Aynı şekilde, son derece zayıf gözüktüğü için sağlıklı olduğu varsayılan ama kilo alma kaygısı yüzünden kendisini sürekli maruz bıraktığı yetersiz beslenme nedeniyle kan değerleri alarm çanları çalan birisi, -aslında bedeninin, ihtiyaçlarını karşılamak için tetiklediği- bir “atak” sonrası kendini kontrol edemediği, alıştığından fazla yemekten kendini alamadığı için “obez” hissediyor de olabilir.
Sağlık için kilo alması gereken bir kişi, hala fazlası olduğunu düşünüp kilo vermek için debelenebilir.


Hayat garip. İnsan ruhu da.
Bunu böyle bırakıp feneri olası suçlulara tutalım, çözüm arayalım.
Suçlu:
Zayıflığı, güzellik ve sağlıklı olma haliyle eşleştiren diyet kültürü.
Zayıf olma haliyle kazanılacağı düşünülen mutluluk – zenginlik – iyilik halini korumak ve arttırmak için hep daha fazlasını (daha zayıf olmayı) istemek.. Çünkü zayıf gözükmenin, toplum tarafından hepimize daha kontrollü, daha başarılı olmak gibi hissettirilmesi. Kilo almanın başarısızlık ve sorumsuzlukla eş anlamlı bulunması.